Kaszki dla dzieci

Katalog

Rodzaj opakowania
Skontaktuj się z nami

Newsletter

Zapisz się do Newslettera i otrzymuj informacje o nowościach, specjalnych promocjach i konkursach!

Kaszki dla dzieci

Kaszki dla dzieci są lekkostrawnym oraz pełnowartościowym posiłkiem, który przygotowany został na bazie najwyższej jakości zbóż, mleka modyfikowanego oraz owoców. Kaszki dla dzieci wzbogacono w witaminy oraz składniki mineralne, takie jak wapń czy żelazo.
Kaszki dla dzieci dostosowane są do wieku malucha, a także do jego preferencji smakowych. Są sycące i jednocześnie dostarczają energii dzieciom. Kaszki dla dzieci występują w formie mlecznej oraz bezmlecznej. Wśród kaszek dla dzieci możemy znaleźć: kaszki ryżowe, kleik kukurydziany, kaszkę mannę, a także inne wzbogacone o składniki mineralne oraz witaminy.

Kaszki dla dzieci – domowe czy instant?

Przygotowanie w domu kaszki dla dzieci jest bardzo czasochłonne – nie da się tego ukryć. Jednak niewątpliwą zaletą jest możliwość całkowitej kontroli składu kaszki dla dzieci. Przyrządzając w domu kaszkę możemy sięgnąć po kaszkę jaglaną, mannę, ryżową czy kukurydzianką – im nasz maluch jest starszy, tym większy mamy wybór.
Kaszki dla dzieci, które robimy samodzielnie możemy przyrządzić na naturalnym mleku matki. Jest ono jednak rzadsze niż mleko modyfikowane i do uzyskania odpowiedniej gęstości kaszki dla dzieci należy użyć większej ilości kaszki. Na mleku mamy najlepiej przygotować (na zmianę) kaszkę ryżową lub kukurydzianą. Kiedy zaobserwujemy u naszego maluszka zaparcia, należy odstawić kaszkę ryżową.

Kaszki dla dzieci – mleczne i bezmleczne

Na opakowaniu każdej kaszki dla dzieci znajduje się informacja, od jakiego wieku można ją podawać maluchowi oraz czy kaszka zawiera w swoim składzie mleko. Kaszki bezmleczne, przeznaczone są dla dzieci, które niedobrze reagują na laktozę oraz białko mleka krowiego. Do przygotowania tego rodzaju kaszek wystarczy odpowiednia ilość mleka modyfikowanego, albo wody czy preparatu mlekozastępczego. Kaszki mleczne, posiadają w swym składzie mleko modyfikowane.
Niektóre kaszki dla dzieci wzbogacone są o probiotyki, czyli dobre bakterie, które wspomagają funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej oraz wspierają odporność.

Kaszki dla dzieci - Rabatka Jest 21 produktów.

Podkategorie

  • Kaszka manna

    Kaszka manna dla niemowlaka to chyba jeden z najpopularniejszych posiłków. Kaszka manna to pierwszy produkt, który jest wprowadzany poza mlekiem matki do diety dziecka. Kaszka manna dla niemowlaka nadaje się dla dzieci, które ukończyły 6. miesiąc życia, jeśli były one karmione w naturalny sposób, a także po ukończeniu 4-5 miesiąca jeśli dziecko karmiono mlekiem modyfikowanym.

    System trawienny niemowląt rozwija się w określonym tempie, dlatego nie można dziecku podawać od razu tego, co jedzą dorośli. Rodzice muszą zadbać o dietę, którą maluch z łatwością strawi. Na pierwszy ogień zazwyczaj idzie kaszka manna dla niemowlaka. Niemal każdy z nas ma z nią wspomnienia – dla jednych to smak dzieciństwa, dla innych smakołyk, do którego nigdy dobrowolnie nie powrócą. Obecnie kaszka manna dla niemowlaka występuje w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu dzieci mają wybór i mogą wybrać swoje ulubione danie. Ponadto kaszki zostały wzbogacone o różne składniki, które wspomagają proces rozwoju dziecka.

    Jaką kaszkę mannę dla niemowlaka?

    Wiele osób uważa, że należy zacząć od dodawania niewielkiej ilości kaszki do przecieru jarzynowego. Jeśli chodzi o dzieci karmione w naturalny sposób – warto wstrzymać się z wprowadzeniem dania do jadłospisu do czasu ukończenia przez dziecko 6 miesiąca życia. Zarówno maluchy karmione naturalnie, jak i za pomocą mleka modyfikowanego mogą od 7 miesiąca życia delektować się niewielkimi porcjami kaszki manny. Ponadto do jadłospisu powinny wejść przeciery warzywne połączone z kaszą manną.

    Najlepiej podawać dziecku najprostszy produkt – który nie ma w składzie ani mleka, ani innych dodatków. Może to być zarówno kaszka manna dla niemowlaka, jak i kleik kukurydziany. Kleik jest drobniejszy – po rozmieszaniu tworzy gładką konsystencję. Warto sprawdzić, co bardziej smakuje maluchowi.

    Sprawdzonym sposobem jest wprowadzanie do diety malucha jednej nowości w tygodniu – dopiero wówczas, gdy już mamy pewność, że poprzedni produkt nie wywołuje alergii czy nietolerancji pokarmowej. Dlatego też zaleca się zaczynanie od kaszek bezsmakowych, by móc sprawdzić jak dziecko poradziło sobie ze strawieniem samych zbóż. Warto na początku wybrać kaszkę bezmleczną i wymieszać ją z wodą, własnym pokarmem, albo dobrze tolerowanym mlekiem modyfikowanym. Dopiero po pewnym czasie można zacząć podawać maluchowi kaszki smakowe, z mlekiem oraz owocami.

    Jak podawać kaszkę mannę niemowlakowi?

    Kaszkę mannę dla niemowlaka tę z dodatkiem glutenu warto namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie zalać wrzątkiem i ugotować. Powinno się przygotowywać odpowiednią ilość kaszki, dostosowaną do wieku dziecka i nie próbować karmić malucha na siłę. W początkowym etapie normą jest płaska łyżeczka suchej kaszki manny dla niemowlaka. Na opakowaniach kaszek bezglutenowych z reguły znajdziemy dokładny sposób ich przygotowania, którego warto przestrzegać. Odmierzoną wcześniej ilość kaszki należy wymieszać z letnią wodą, albo mlekiem. Danie trzeba podać od razu po przygotowaniu.

    Zaleca się serwowanie dziecku na początku kaszki glutenowej w przecierze jarzynowym. Kaszki na mleku powinny mieć gęstą lub półpłynną postać. Gęste kaszki powinno podawać się w miseczce i karmić malucha wyprofilowaną łyżeczką, z czasem dziecko powinno uczyć się jeść samo. Kaszki półpłynne serwuje się za pomocą łyżeczki, co pomaga w rozwoju jamy ustnej oraz zgryzu, albo w butelce. Gdy rodzice (albo dziecko) wybiorą butelkę, należy zaopatrzyć się w odpowiedni smoczek, który przepuści gęstszy płyn od mleka. Kaszkę bezmleczną można przygotować na wodzie źródlanej – jest to doskonałe rozwiązanie dla kobiet, które karmią dziecko w naturalny sposób i nie chcą podawać mu mleka modyfikowanego.
    Kaszka manna dla niemowlaka jest doskonałym urozmaiceniem jadłospisu Twojego malucha!
    Oprócz mlecznej kaszki manny BoboVita, dostępne są w naszym sklepie: kaszka ryżowa, kaszki BoboVita oraz kaszki Nestle

  • Kaszka ryżowa

    Kaszka ryżowa to wysokiej jakości, pełnowartościowe oraz niezwykle pożywne kaszki dla dzieci. Kaszki ryżowe wyprodukowano z ziaren ryżu pochodzącego ze ściśle kontrolowanych upraw.

    Kaszka ryżowa – właściwości

    Kaszka ryżowa jest łagodną kaszką, która przeznaczona jest do urozmaicenia diety maluszka już od pierwszych miesięcy jego życia. W jej składzie znajdziemy delikatny, a także łagodny ryż. Kaszki ryżowe wzbogacone są o witaminy oraz cenne składniki mineralne, a ich konsystencja dopasowana jest do wieku dziecka. Kaszki ryżowe nie zawierają białek mleka krowiego ani laktozy. Można ją przygotować na mleku modyfikowanym albo preparacie mlekozastępczym. Kaszki ryżowe są bezglutenowe, nie zawierają GMO (podobnie, jak wszystkie inne produkty dla dzieci i niemowląt), nie wymagają gotowania.

    Kaszka ryżowa – od kiedy?

    Na każdej kaszce ryżowej znajduje się zakres wiekowy. Jeśli mamy obawy przed wprowadzeniem kaszki ryżowej do diety naszego maluszka, skonsultujmy się z lekarzem, który pomoże nam podjąć decyzję. Niektóre mamy długo zwlekają z podaniem kaszki ryżowej dziecku. Wszystko zależy również od tego, czy dziecko było karmione naturalnie czy mlekiem modyfikowanym. Kaszka ryżowa to wartościowy posiłek, dlatego nie bójmy się go podawać naszym dzieciom. Zwracajmy jedynie uwagę na skład kaszki ryżowej oraz preferowany wiek.
    Oprócz kaszki ryżowej, w naszym sklepie, znajdują się, między innymi: mleczna kaszka manna BoboVita, kaszki BoboVita oraz kaszki Nestle.  

  • Kaszka mleczno-ryżowa

    Kaszka mleczno-ryżowa to pełnowartościowy oraz bezglutenowy posiłek, który dostosowany jest do wymagań żywieniowych dziecka. Kaszki mleczno-ryżowe wyprodukowano z ziaren ryżu pochodzącego z kontrolowanych upraw oraz mleka modyfikowanego. Ponadto wzbogacono je w witaminy i kultury bakterii.

    Kaszka mleczno-ryżowa – co warto wiedzieć?

    Kaszki mleczno-ryżowe są przeznaczone dla dzieci po 4. miesiącu życia. Szeroki wybór smaków pomoże ci znaleźć odpowiednią kaszkę dla Twojego dziecka. Kaszka mleczno-ryżowa nie zawiera glutenu, a także nie wymaga gotowania. Kaszki mleczno-ryżowe posiadają w swoim składzie aktywne kultury bakterii Bifidus BL.

    Kaszka mleczno-ryżowa – przygotowanie

    Przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku należy pamiętać o dokładnym umyciu rąk. Naczynia, z których będziemy korzystać, również muszą być czyste. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie odmierzyć 150 ml i wlać ją do miseczki dziecka. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 stopni C. Następnie dodaj 50 g (6-7 łyżek stołowych) kaszki mleczno-ryżowej, a następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Po każdym użyciu kaszki mleczno-ryżowej należy szczelnie zamknąć opakowanie. Kaszka mleczno-ryżowa nie może być przechowywana po przygotowaniu! Należy ją od razu spożyć.
    Oprócz kaszki mleczno-ryżowej, w naszym sklepie znajdują się, między innymi: mleczna kaszka manna BoboVita, kaszka ryżowa, kaszki BoboVita oraz kaszki Nestle.

  • Kleiki kukurydziane

    Kleik kukurydziany to produkt przeznaczony dla najmłodszych dzieci, które ukończyły 4. miesiąc życia. Kleik kukurydziany to łagodny i bezpieczny sposób na wprowadzenie maluchowi produktów zbożowych, a także przyzwyczajania go do nowych, półpłynnych konsystencji. Kleik kukurydziany produkowany jest z najwyższej jakości ziaren, które pochodzą tylko z kontrolowanych upraw, dzięki czemu są zupełnie bezpieczne.

    Kleik kukurydziany – co warto wiedzieć?

    Kleik kukurydziany jest przeznaczony dla dzieci powyżej 4. miesiąca życia, ma neutralny smak. Nie zawiera glutenu. Kleik kukurydziany to odpowiedni produkt dla maluchów, które mają alergię na białko mleka krowiego (jeśli przygotowany zostanie na preparacie mlekozastępczym). Kleik kukurydziany jest doskonały do zagęszczania posiłków mlecznych, a także zupek dla dzieci oraz innych obiadków dla dzieci. Nadaje się do żywienia dietetycznego dorosłych. Dodatkowo kleik kukurydziany Nestle zawiera aktywne kultury bakterii Bifidus BL.

    Kleik kukurydziany – przygotowanie

    Przygotowanie kleiku kukurydzianego jest niezwykle proste. Jednak zanim przystąpimy do działań pamiętajmy o dokładnym umyciu rąk oraz upewnieniu się, że naczynia, z których będziemy korzystać są czyste.
    Należy przygotować podaną na opakowaniu ilość mleka modyfikowanego, a następnie odmierzyć 200 ml i wlać do miseczki malucha. Temperatura mleka nie może przekraczać 40 stopni C. Do mleka dodaj 20 g (około 4 łyżek stołowych) kleiku kukurydzianego, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Kleik kukurydziany nie może być przechowywany po przygotowaniu. Po każdym jego użyciu należy szczelnie zamknąć torebkę, a całość zużyć w przeciągu 3 tygodni od otwarcia. Pamiętaj, że nieprawidłowe przygotowanie oraz przechowywanie może sprawić, że kleik kukurydziany zaszkodzi twojemu dziecku!

    Oprócz kleiku kukurydzianego Nestle w naszym sklepie można znaleźć kleik ryżowy Nestle

  • Kaszki Bobovita
  • Kaszki Nestle
Wysyłka w 24h
Pokazuje 1 - 21 z 21 elementów